Sloboda se ne čeka, ona se uzme. I živi se. Pisanje je moj način da udišem vazduh. I jedini način da izdišem slobodu.

Neznalica

– Volim te, ali me je i dalje strah. I izgleda mi da ja ipak ne mogu sve da volim, iako sam to tako silno želela i zamađijala se tobože otkrovenjem da to jesam u stanju. Iskustvo mi ipak kazuje drugačije.

– Onda me još uvek ne voliš dovoljno.

– Čini mi se da više od ovoga ne bih mogla da te volim.

– Da, čini ti se. Mogla bi… Kada je ljubav u pitanju ~ granice ne postoje, a strahovi se tope i nestaju. I sve postaje moguće ~ doslovce sve što poželiš.

– Šta da radim da tu ljubav prema tebi oslobodim od straha? I osetim tu neograničenost, koja će se onda na sve odraziti?

– Da još jače voliš sebe.

– Ali ja sada pričam o tebi.

– Ne, pogrešan odgovor. Pričaš o sebi.

– Ne razumem.

– Razumećeš kada za to dođe vreme. Sve o čemu govorimo, govori o nama samima. Sve što o drugima mislimo ~ smo mi sami. Da, sve smo mi. I sve je u nama. I sve je ~ o nama. Uvek. Nema drugih, ne postoje. Zato i jeste potrebno da sve voliš.

– Ako sam i mislila da sam počela koliko toliko da shvatam život kao takav, sada to više ne mislim. I ne shvatam zašto sam bila uverena da sam i to malo i sitno od nekad ~ spoznala. Nisam. Ja ništa ne znam. Ja sam životna neznalica, koja samo misli da nešto zna. To je jedino što bih se usudila da tvrdim. I ne čudi me ni to što sam mislila da umem da volim. Tebe. A i sebe. I sve druge…

– Umeš, naravno da umeš. Ne bi sa mnom ovako transparentno o tome razgovarala, da ne umeš. Štaviše, ne bi uopšte sa mnom razgovarala da me u sebi nisi našla. I poverovala mi da sam oduvek bio tu za tebe, ali da ti nisi za sebe, pa da me zato nisi mogla ranije upoznati. I dosta sa tim samosažaljenjem. Potrebno je samo da nastaviš putem srca, brzinom ili sporinom koja mu je potrebna ~ i da ga sve više otvaraš. Sa samom sobom u zagrljaju kome sam ja lično izmislio ruke za prihvatanje. I sa pogledom tvojim bistrim na gore u nebesa, sa sve tim strahovima kojih si postala svesna i izazvala ih ~ to je samo po sebi veliki korak. I sa ožilavljenim nogama, prikovanim za crnu zemlju. I videćeš. Osvanuće dan kada ćeš me pozvati i reći mi da me voliš. Potpuno i neprestrašeno. Beskrajno i zauvek. Bez ikakvih sumnji i bojazni, videćeš me tada u svima i svemu. Samo ti je vera potrebna i ništa drugo. I ti to možeš, “neznalice”. Znam da možeš, a znam da i ti to znaš, ako ponovo svoje srce zapitaš.

– Pokušaću, ali se ne zaklinjem.

– Ne bih ti to nikada tražio.

– Zato što si čista ljubav, koja sve prihvata i ništa ne traži. I ne plaši se ničega – kao ovde neki.

– Ti neki su našli nas ovakve, kako bi i oni sami mogli da nauče isto. Bog je svuda. Ja sam ti. I ti si ja. I ja sam svi i sve. Isto si i ti. Samo zavisi iz kog ugla posmatraš ~ umom ili srcem. I kad dođeš jednog dana do te čistine, bićeš ista kao ja, iako si to oduvek i bila. Potrebno je samo otkloniti sve viškove starih “znanja” koji ti još uvek vid zamagljuju. I kada se to desi, onda ćeš ti biti ta od koje će neki novi da uče i svoje strahove prevazilaze, kako bi se na tebe ugledali. A ti ćeš znati sve vreme istinu. Da ste isti. I da su oni ti, koliko si i ti oni. Svi smo mi ljubav, pa i kada to ne znamo. Jer ništa sem ljubavi na ovom svetu i ne postoji ~ sve drugo su varke sveta u kome živimo i iluzije uma kojima smo poverovali. Doduše, u pitanju su dosta inteligentne varke koje deluju previše stvarno. Samo da bi ova igra zvana Život bila interesantnija i dovoljno uverljiva, i nivoi prelaženja unutar nje sve zahtevniji i ozbiljniji. Ali ti se ne daj zavarati, već igraj, mila. Igraj ozbiljno kada je potrebno, ali ne zaboravi da je krajnji cilj da se zabaviš ~ kao i kod svake igre uostalom. I hajde sad. Zapleši svojom čergarskom suknjom. I ne moraš ti sve da znaš. Već nastavi da se voliš. I da istražuješ… I sve će biti dobro. Ljubav je, uvek, dobra.

– Volim te. Uh… Volim te, volim te, volim te. I hvala ti…

– Ja sam ti, ne zaboravi. I nemoj ni pokušavati da me objasniš. I kada god me voliš ~ seti se da voliš sebe. I zato hvala tebi. I hvala ti što si po ko zna koji put i bez obzira na sve sumnje izabrala svoju prirodnost ~ Ljubav. Ljubav si moja, ljubavi.

 

instagram

milica.m.pantovic